Τρίτη, 7 Ιουνίου 2011

Επικίνδυνα τα Τατουάζ από Μαύρη Χέννα

image
Το καλοκαίρι, τα τατουάζ από μαύρη χέννα, συνιστούν μια επαναλαμβανόμενη απειλή για την υγεία. Προσφέρονται στο κοινό, κατά τις υπαίθριες φιέστες και στις τουριστικές περιοχές. Πόσο ασφαλή είναι όμως; Τι πρέπει να προσέχουμε και τι να αποφεύγουμε; Με τις αλλεργίες τι γίνεται; Mήπως τελικά οι κίνδυνοι είναι πολύ περισσότεροι απ' ότι νομίζουμε;
 image
Κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, περιοδεύοντες καλλιτέχνες εφαρμογής τατουάζ μαύρης χέννας επισκέπτονται υπαίθριες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις, φεστιβάλ, αγορές, παζάρια και ιδιαίτερα τουριστικές περιοχές και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους επισκέπτες. Τα τατουάζ μαύρης χέννας προσφέρονται, συνήθως, στους τουρίστες και στο κόσμο που κάνει τις διακοπές του στις παραλίες και στα τουριστικά καταλύματα.
image
Τα προσωρινά αυτά τατουάζ, που αντιγράφουν τα «φυλετικά (tribal) τατουάζ», είναι πολύ δημοφιλή στη νεολαία. Στις μέρες μας, το κοκκινοκάστανο χρώμα, που αφήνει, στο δέρμα, η φυσική χέννα, δεν είναι αρεστό, σε αντίθεση με τα προσωρινά τατουάζ, από μαύρη χέννα, που είναι πολύ δημοφιλή. Αυτή ακριβώς η προτίμηση του καταναλωτικού κοινού, όπως και τα μεγάλα περιθώρια κέρδους, οδηγούν τους καλλιτέχνες να παραβλέπουν τις επιζήμιες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία, από τα τατουάζ μαύρης χέννας.

Τί είναι η χέννα?
 
Η χέννα είναι φυτικό προϊόν.Προέρχεται από ένα μικρό θάμνο ή δένδρο που ευδοκιμεί σε ξεστά και ξηρά κλίματα.

Τα φύλλα συλλέγονται, αποξηραίνονται και μετατρέπονται σε σκόνη η οποία όταν αναμειγνύεται με κάποιο υγρό, μετατρέπεται σε πάστα που μπορεί να χρωματίσει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια.
Η λέξη henna προέρχεται από την αραβική ονομασία για το φυτό Lawsonia Inermis. Στην Βόρεια Ινδία , στο Πακιστάν και στο Μπαγκλαντές ονομάζεται Mehndi.Στη Μαλαισία την συναντάμε ως Gorintaaku.Στην Νότια Ινδία, στη Σιγκαπούρη και στη Σρι Λάνκα όπου χρησιμοποιούν φρέσκα φύλλα την ονομάζουν Marudhaani.Την χέννα την χρησιμοποιούσαν για να βάφουν τα μαλλιά ή τα γένια τους, αλλά και να στολίσουν με σχέδια την επιδερμίδα τους σε εορτασμούς, σε γάμους και θρησκευτικές τελετές στην ανατολική Μεσόγειο από την Εποχή του Ορείχαλκου. Στο Ακρωτήρι της Σαντορίνης έχουν βρεθεί τοιχογραφίες που χρονολογούνται πριν την έκρηξη του ηφαιστείου το 1680 π.Χ,  οι οποίες απεικονίζουν νεαρές γυναίκες με χέννα στα νύχια και στις παλάμες τους.Σήμερα καλλιεργείται κυρίως στη δυτική Ινδία, στο Πακιστάν, στο Μαρόκο, στην Υεμένη, στο Αφγανιστάν, στη Σομαλία, στο Σουδάν και στη Λιβύη.Η χέννα παράγει ένα κόκκινο-πορτοκαλί μόριο, με την ονομασία Lawsone που βρίσκεται στα φύλλα του φυτού, και σε υψηλότερη συγκέντρωση στους μίσχους.Έχει την ιδιότητα να δημιουργεί δεσμούς με τις πρωτεΐνες και με αυτό τον τρόπο μπορεί να δώσει χρώμα στην επιδερμίδα, στα μαλλιά, στα νύχια, αλλά και να χρησιμοποιηθεί ως βαφή για μάλλινα,μεταξωτά και δερμάτινα υφάσματα. Η περιεκτικότητα στα φύλλα του φυτού εξαρτάται από το έδαφος και τις κλιματολογικές συνθήκες (ποσοστό από 1% έως 4%).¨Όταν αναμιχθεί με ελαφρά όξινο υγρό, η χέννα μπορεί  να χρωματίσει το δέρμα , τα μαλλιά και τα νύχια, καθώς η ουσία lawsone  αντιδρά με την κερατίνη (βασική πρωτεΐνη των μαλλιών και του δέρματος)δημιουργώντας δεσμούς με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα  κόκκινο-καστανό χρώμα.

Επικίνδυνες ουσίες που έχουν βρεθεί στην πάστα της μαύρης χέννας
 
Το επικίνδυνο κοκτέιλ που δημιουργείται για να επιτευχθεί το έντονο μαύρο χρώμα του τατουάζ αλλά και για να έχει μεγαλύτερη διάρκεια περιέχει μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών, που μπορεί να είναι συνθετικές ή μεταλλικά άλατα. Μία από αυτές είναι η παραφαινυλενεδιαμίνη, ουσία χαμηλής τοξικότητας, αλλά και γνωστή για την επικινδυνότητά της για πρόκληση αλλεργικής εξ επαφής δερματίτιδας. Ακριβώς για το λόγο αυτό επιτρέπεται (σε συγκεντρώσεις έως 6%) μόνο σε βαφές μαλλιών, ενώ η χρήση της απαγορεύεται αυστηρά σε προϊόντα για body art. Αλλες χρωστικές που έχουν βρεθεί στην πάστα μαύρης χέννας είναι ο κοχενίλης carmine, που επίσης ενοχοποιείται για την πρόκληση αλλεργιών, οι ουσίες toluene 2,5-diamine και toluene 2,5-diaminesulphate που έχουν χαρακτηριστεί ύποπτες για αλλεργικές αντιδράσεις από την αρμόδια Επιτροπή Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και η κρυσταλλική σκόνη pyrogallol, η οποία στο παρελθόν υπήρχε σε βαφές μαλλιών, απαγορεύτηκε όμως εξαιτίας της τοξικότητάς της. Στο κοκτέιλ εμπεριέχεται συχνά νιτρικός άργυρος, αλλά και χρώμιο το οποίο είναι επίσης γνωστό για την πρόκληση αλλεργικής δερματίτιδας εξ επαφής. Και αφού η κάθε ουσία έχει τη δική της επικινδυνότητα, ο συνδυασμός τους καθιστά την πάστα της μαύρης χέννας ένα από τα ισχυρότερα αλλεργιογόνα ευρείας χρήσης.
Επιπτώσεις στο δέρμα και την υγεία
Τα τατουάζ μαύρης χέννας μπορούν να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις και ευθύνονται για μια σειρά σοβαρών επεισοδίων στην υγεία. Σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις, με μόνιμη βλάβη, είναι συχνό φαινόμενο μετά την εφαρμογή του τατουάζ μαύρης χέννας. Κι αυτό γιατί για να επιτευχθεί το έντονο μαύρο χρώμα του τατουάζ και να έχει μεγαλύτερη διάρκεια, προστίθεται μεγάλη συγκέντρωση χρωστικών ουσιών, που πυροδοτούν αλλεργικές αντιδράσεις, που μπορούν να έχουν, ως αποτέλεσμα την εμφάνιση φαγούρας και ερυθρότητας, την εμφάνιση κηλίδων και φουσκαλών στο δέρμα, που με τον καιρό, επουλώνονται και εξαφανίζονται. Τα συμπτώματα μπορεί να περιορίζονται στο σημείο του τατουάζ, τη γύρω περιοχή ή να εξαπλώνονται σε όλο το σώμα. Τα συμπτώματα μπορεί να είναι άμεσα ή να εμφανιστούν, μερικές μέρες, μετά την εφαρμογή του τατουάζ.
image
image
image
Σε μερικές, όμως, περιπτώσεις, οδηγούν σε πιο μόνιμες δερματικές βλάβες, όπως αποχρωματισμό και ουλές στο δέρμα, αλλεργική, εξ επαφής, δερματίτιδα και δια βίου ευπάθεια σε αυτές τις ουσίες. Αυτό είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, γιατί αυτά τα αλλεργιογόνα βρίσκονται, επίσης και σε άλλα προϊόντα, όπως για παράδειγμα, στις βαφές μαλλιών.Για σοβαρά περιστατικά, χρειάζεται επείγουσα ιατρική φροντίδα ακόμα και εισαγωγή σε νοσοκομείο. Τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά από λίγες (3-12) μέρες.
image
Από τη στιγμή, που θα αναπτυχθεί ευαισθητοποίηση, από τατουάζ μαύρης χέννας, έστω και αν μια αλλεργική εμφάνιση δεν είναι σαφές ότι προήλθε, από αυτό καθαυτό το τατουάζ, εμφάνιση αλλεργίας μπορεί να προκύψει και σε επακόλουθη έκθεση, σε άλλα προϊόντα, που επίσης περιέχουν τις αλλεργιογόνες αυτές χρωστικές. Η αλλεργική αντίδραση, σε δεύτερη έκθεση, συχνά, μπορεί να είναι πολύ πιο σοβαρή από την πρώτη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, η εμφάνιση επιθετικού εκζέματος μπορεί να είναι το αποτέλεσμα ακόμα και μιας μοναδικής έκθεσης στο τατουάζ, καθιστώντας μερικές φορές επιτακτική την επείγουσα ιατρική φροντίδα ή ακόμα και την εισαγωγή σε νοσοκομείο.
Μερικές φορές, όπως έχει, ήδη, αναφερθεί, μπορεί να αποκτηθεί πολυευαισθησία σε κάποια προϊόντα, ιδιαίτερα στο καουτσούκ, στον ιματισμό, στα παπούτσια και στις βαφές μαλλιών, στα οποία, επίσης, χρησιμοποιούνται αυτές οι χρωστικές, αλλά ακόμα και σε προϊόντα που περιέχουν στη σύνθεσή τους παρόμοια συστατικά, όπως τα αντηλιακά και ορισμένα φάρμακα. Τέτοια ευαισθητοποίηση δημιουργεί αυξανόμενη ανησυχία, καθώς επηρεάζει, κυρίως, παιδιά και εφήβους και είναι πιθανό να έχει επίδραση, στην καθημερινότητά τους ή ακόμα και την επαγγελματική τους ζωή.
Με λίγα λόγια αυτό δεν σημαίνει οτι όσοι κάνουν henna tatoo τότε σίγουρα θα εμφανιστεί σε όλους κάποια παρενέργεια, αλλά θα εμφανιστεί σε κάποιους,  που όμως δεν ξέρουμε από πριν ποιοι είναι αυτοί..το σίγουρο είναι, όμως, οτι  για όλους μας οι χρωστικές που έχει η μαύρη χέννα είναι τοξικές..Για αυτό η συμβουλή είναι να αποφύγουμε εντελώς τα tatoo μαύρης χέννας είτε από πλανόδιους είτε από studio tatoo και αν επιλέξουμε να κάνουμε κάποιο τέτοιο ψεύτικο tatoo να το κάνουμε μετά από την έγκριση του δερματολόγου μας και να είναι με φυσική χέννα..
Πώς ξεχωρίζει το τατουάζ φυσικής χέννας, από το τατουάζ μαύρης χέννας;
1. Πριν κάνετε το tatoo εξετάστε με προσοχή το χρώμα της πάστας που θα χρησιμοποιήσει ο δημιουργός του τατουάζ. Οι αποχρώσεις της φυσικής χέννας είναι από πράσινο-καφέ έως καφέ. Αν η πάστα είναι πιο σκούρα τότε έχουν προστεθεί χρωστικές. image

Το παραπάνω είναι το χρώμα της φυσικής χέννας και κατ’ επέκταση το χρώμα και της φυσικής πάστας χέννας.Οτιδήποτε πιο σκούρο χρώμα (παρακάτω εικόνα) από το πράσινο-καφέ που φαίνεται έχει υποστεί προσθήκη χρωστικών και είναι επικίνδυνο..
image
Το παραπάνω είναι το χρώμα της μαύρης πάστας χέννας έπειτα από την προσθήκη των επικίνδυνων χρωστικών.Αυτή είναι που πρέπει να αποφεύγετε..
2.Η φυσική χέννα χρωματίζει το δέρμα με σκούρο κοκκινοκάστανο χρώμα και όχι με μαύρο.
image
Το εικονιζόμενο πρέπει να είναι το χρωματικό αποτέλεσμα της φυσικής χέννας..
3.Μη διστάσετε να ζητήσετε πληροφορίες για την προέλευση της πάστας και τον κατάλογο των συστατικών της. Αν δεν μπορούν να σας παρέχουν ακριβή πληροφόρηση για το προϊόν, τότε μην το χρησιμοποιήσετε.
4.Αν μας πουν ότι μπορούμε να αφαιρέσουμε την πάστα από το σημείο εφαρμογής μετά από πάροδο μιας μόνον ώρας και θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε, πρόκειται σίγουρα για μαύρη χέννα. Η φυσική χέννα, για να καταφέρει να βάψει το σώμα με ένα καλό σκούρο κοκκινοκάστανο χρώμα πρέπει να παραμείνει στο δέρμα για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρόνο (περίπου 8–24 ώρες).

Συνταγή για πάστα χέννας

 

Προσοχή!! Μην κάνετε henna tatoo χωρίς να συμβουλευτείτε πρώτα ένα δερματολόγο! Εάν η απάντηση του γιατρού είναι θετική και αποφασίσετε να κάνετε ένα tatoo henna μόνοι σας ή σε ένα φίλο σας, καταρχήν πρέπει να ψάξετε να βρείτε τη φυσική σκόνη χέννας (υπάρχει ακόμα και σε φαρμακεία) και όχι αυτή με τις χρωστικές που είναι επικίνδυνη, και επίσης όλη η διαδικασία πρέπει να γίνει με πλαστικά αντικείμενα κ όχι μεταλλικά.
 
ΣΥΝΤΑΓΗ για πάστα με σκόνη χέννας θα χρειαστείτε επίσης ένα πλαστικό κύπελλο  και ένα πλαστικό κουταλάκι

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ
20 gr  χέννα σκόνη
1/4 κούπας χυμό λεμόνι φρέσκο
ή εμφιαλωμένο χυμό λεμόνι
1-1,5 κουταλάκι ζάχαρη
προαιρετικά
1-1,5 κουταλάκι γλυκού λάδι χέννας sealer
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε πλαστικό δοχείο βάζετε την σκόνη χέννας προσθέτετε τον χυμό λεμόνι και ανακατεύετε καλά με πλαστικό κουταλάκι. Όταν τα υλικά αναμιχθούν καλά-καλά, σκεπάζετε το μίγμα με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε για 12 ώρες. Το ξεσκεπάζετε και προσθέτετε 1-1,5 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη και προαιρετικά 1-1,5 κουταλάκι του γλυκού sealer (henna oil  ή άλλο sealer ). Ανακατεύετε  καλά έως ότου το μίγμα γίνει ομοιογενές. Το σκεπάζετε με πλαστική μεμβράνη και το αφήνετε για άλλες 12 ώρες σε ζεστό μέρος. Όταν το ξεσκεπάσετε για εφαρμογή,  το επάνω μέρος του μίγματος θα είναι πιο  σκούρο.
ΕΦΑΡΜΟΓΗ
Για την εφαρμογή θα χρειαστείτε ένα ζευγάρι γάντια μιας χρήσης και ένα μπουκαλάκι πλαστικό με ρύγχος.
STENCILS
Εάν είστε αρχάριος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σχέδια από stencils, έτοιμα.

Αντλήθηκαν πληροφορίες και από την επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΦ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου